Online since 2006.

Satguru Ravidass Maharaj Ji´s Holy Mission & Philosophy. 

"Satsangat mil rahee-ai maaDha-o jaisay maDhup makheeraa." 

Ravidassia Religie

Wie is Shri Guru Ravidas Maharaj Ji?

Leermeester: Shri Guru Ravidass Maharaj Ji                                        Geboortejaar:1433                                                            Geboorteplaats: Kanshi, India

Shri Guru Ravidass Ji, is een van de beroemde freedom fighter, priester, dichter van de 15de-16de eeuw, hij wordt het meest vereerd door de “Ravidassias” over de hele wereld. Waaronder ook de leerbewerkers uit noordwest en centraal India.

        Samen met Satguru Namdev ji en Satguru Kabir ji, is Satguru Ravidass ji een van de weinige Bhaktas die barrieres overkruiste van het door de mens gemaakte Kastenstelsel. Ravidassias vieren in het jaar 2013, hun 636 jarig bestaan

         Hoewel de Dalits vroeger niet veel van de sociale hiërarchie bezitten, de chamars en andere onaanraakbare groepen die Guru Ravidass Ji aanbidden, werden door hun status niet geaccepteert. Hun verering van Guru Ravidass Ji is de manifestatie van een dissident socioreligieuze ideologie. De zuivere vermelding van zijn naam roept een sensebetekenis van vertrouwen en zelf-verzekerdheid onder hun op. Zoveel dat een groot aantal van hun ervoor kiezen om geidentificeerd te worden als ‘Ravidassia’ eerder dan geweten te worden aan hun gebruikelijke kasten titels gekleurd met geringschattend connotations. Hoewel in het verleden Guru Ravidass Ji’s lage status wel als probleem werd gezien, Guru Ravidass Ji’s heden-daagse bewonderaars nu streven om hun identiteit  te bevestigen, in plaats van het te ontkennen. Ze zijn bekend als Ravidassia Dalits of Ravidassia Adharmis. In Punjab worden ze vaak vergist met de dalit-sikhs of Ravidassia- Sikhs. 

(Dit is het geboorteplaats en huis van Shri Guru Ravidass Ji in Kanshi, India)

Guru Ravidass is bekend als een leidende ster van de Bhakti beweging, vooral de nirguna sampradaya of sant parampara ( sekte of traditie van liefhebbers van een formless God.) van de later middeleeuwse eeuwen in Noord India.  Hij was een heilige, dichter, filosoof en sociale hervormer. Samen met Satguru Namdev en Satguru Kabir, is Satguru Ravidass een van de weinige Bhaktas die barrieres overkruiste en belangrijk is geworden in verscheidene gebieden van India. Zijn populaititeit is zichtbaar vanuit de verscheidenheid van namen toegeschreven aan hem door zijn aanhangers in verschilllende gebieden en talen. Hij is bekend als Raidasa, Rohidasa, Ruidasa, Ramadasa, Raedasa, Rohitasa, Rahdesa, Rav Das en Rab Das.  Zijn dichtkunst heeft universeel beroep. Het is vol van radical basis heftigheid en grenzeloos liefde voor de formless God. Hoewel de dichten van Guru Ravidass Ji rijk is met verwijzingen over het liefhebben van en longing van God, het gaf ook belangrijke ruimte aan de “hoop voor een betere wereld en een strijd tegen exploiters, macht-houders en opressie gaande onder de naam van religie. Zijn dichten reflecteren zijn visie over sociaal en spirituele nodigdheden van de onderdrukten en onderstreepte de nood van hun emancipatie.                   

Hij wordt daarom beschouwd als een Held van de onderdrukten. Zij respecteren hem net zo devoutly als Hindus hun Goden en Godinnen respecteren, en de Sikhs hun 10 Gurus. Ze vereren zijn foto en tonen hun geloof in zijn spirituele kracht. Zijn versen worden elke ochtend en avond geciteerd, zijn verjaardag wordt gevierd als een religieus gebeurtenis. Ze heffen slogans op zoals Guru Ravidass Shakti Amar Hai ( Lang leven De spirituele kracht van Meester Ravidass ) tijdens de vieringen.


                      Guru Ravidass werd geboren in een Chamar Kaste, ook bekend als Kutbandhla, een van de Geplande Kasten in Uttar Pradesh. Chamars zijn bekend aan hun beroep van het leerlooien. Ze werden onderdrukt en hun aanraak en zicht werd verontreinigend beschouwd door de hoge kasten. Guru Ravidass ging in opstand tegen dit onmenselijk systeem van onraakbaren. Hij nam Bhakti aan als een wijze van expressie voor zijn opstand. Zijn bhakti- gebaseerde methode van opstand was heel nieuw en durvend. Het was nieuw door zijn nadruk op medeleven voor alles en absolute geloof in God.